Draaipijp

waar moet je op letten om dit te voorkomen?

Dat de broek recht van draad op de stof ligt! 

De recht van draadrichting is de richting die parallel loopt aan de zelfkant.
Voordat je de patroondelen op stof gaat leggen, contoleer je altijd of de zelfkanten van de stof precies op elkaar liggen, A.
>
De vouwlijn van het voor en achterpand van de broek hoort altijd recht van draad op de stof gelegd te worden, dit voorkomt een draaipijp.
Dat wil zeggen dat de vouwlijn/ recht van draad lijn evenwijdig met de zelfkant/stofvouw van de stof loopt, zie de pijlen, B.
>
>
>
>
>
Dat de pastekens van de kniehoogte precies op elkaar vallen bij het stikken van de zij- en binnenbeennaad.
>
>
Geef de pastekens aan in de zij en binnenbeennaad, C.
>
Speld en stik de zijnaden als volgt:
Speld de zijnaden op knie en zoomhoogte van het voor en achterpand op elkaar, rode spelden, steek hierna een speld in het midden, gele speld, en dan hiervan weer in het midden de blauwe spelden, zie D.
Speld nu de taillepunten op elkaar en speld de rondingen van de zijnaden van voor en achterpand precies op elkaar vast, (geel in het midden, daarna blauw ertussen), zie E.
Je kunt nu voorzichtig over de spelden de zijnaad stikken, voordeel is dat de stof nu niet verschuift.
>
Speld en stik de binnenbeennaden:
Speld de binnenbeennaden op knie en zoomhoogte van het voor en achterpand op elkaar, rode spelden, steek hierna een speld in het midden, gele speld, en dan hiervan weer in het midden de blauwe spelden, net als bij de zijnaad, zie D.
Speld nu de kruisnaadpunten  op elkaar en speld de binnenbeennaad  van voor en achterpand precies op elkaar, zie E.
De lengte van de binnenbeennaad van het achterpand zal ietsje langer zijn dan de binnenbeennaad van het voorpand, verdeel deze ruimte door de naad weer opdelfde manier te spelden, ( speld in het midden, gele speld, en dan hiervan weer in het midden de blauwe spelden, zie G).
Je kunt nu voorzichtig over de spelden de binnenbeennaad stikken, voordeel is dat de stof nu niet verschuift, dus de kniehoogte punten precies op elkaar blijven zitten en de pijp niet kan gaan draaien.
Probeer het maar eens uit!
>
Succes!