6 tips voor het naaien van imitatieleder.

Vind je het ook zo leuk om een jurkje/rok of jasje te maken in imitatieleder, maar durft je het niet aan omdat je niet goed weet hoe je deze imitatieleder moet verwerken.
Dan volgen hier 6 tips die jou erbij gaan helpen.

Tip 1:  Gebruik het juiste naaivoetje.
De binnenlaag van imitatieleer is meestal wél gemakkelijk te verwerken met een gewoon stikvoetje.
De bovenlaag glijdt niet zo gemakkelijk onder een gewoon stikvoetje door, de stof blijft een beetje “plakken” tegen het metalen voetje.
Wil je toch op de bovenlaag van deze stof stikken, hebben we hier een aantal tips.
>* Gebruik een boven-transportvoetje; Een Phaff naaimachine heeft standaard een boven-transportvoetje. Vele andere merken naaimachines hebben dit niet, geen probleem deze voetjes zijn los te koop.
De boventransporteur zorgt ervoor dat de naaimachine de bovenste stoflaag even snel transporteert als de onderste stoflaag.
(Heb je nog geen boven-transportvoetje, is dit zeker een aanrader. Je voorkomt met dit voetje dat gladde stoffen gaan verschuiven of fluweelachtige en dikke wollen stoffen worden afgeremd. Ook ideaal voor ruit- en streepstoffen).
>* Gebruik een stikvoetje met teflon zool, heb je geen teflon stikvoetje kun je ook gladde plakband plakken aan de onderkant van het stikvoetje
** Leg een reepje Vlieseline trek en stik tussen het stikvoetje en de stof tijdens het stikken.
<
<
Tip 2: Gebruik de juiste naald

Gewoon imitatieleer kan je stikken met een universele naaimachinenaald 75/11 tot 90/14. Voor de zwaardere kwaliteiten kan je best een speciale “Leather” naaimachinenaald gebruiken.
<
<
Tip 3: Gebruik géén spelden
Spelden laten kleine gaatjes achter in je stof en dat is zonde, wil je toch spelden gebruiken, speld dan op de naadtoeslagen
* Gebruik Wonder Tape.
Het is een soort dubbelzijdige lijmstrip waarmee je naden e.d. aan elkaar kunt plakken zodat je geen spelden hoeft te gebruiken. De lijm in de Wonder Tape kan geen kwaad voor je naald of naaimachine en lost vanzelf op in de was
* Gebruik Wonderclips
Met deze clips zet je de stof vast zodat het niet meer kan verschuiven tijdens het naaien.
Deze zijn zeer geschikt voor de zwaardere kwaliteiten imitatieleer.
Voor de zwaardere kwaliteiten kun je ook de patroondelen op de naadtoeslag met dubbelzijdige tape plakken, of je kan met gewichten werken.
>
>
Tip 4:  Gebruik een langere steeklengte.

Stikken doe je met een rechte steek en een gemiddelde tot grote steeklengte. Vermijd kleine steeklengtes, omwille van de vele perforaties die zij maken, waardoor het imitatieleer gemakkelijker kan gaan scheuren (als de stof op een bepaalde plaats tijdens het dragen onder druk komt te staan).
>
>
Tip 5: Zo werk je de naden af.
De randen en naden van imitatieleer hoeven niet afgewerkt te worden. Ze zijn zelfs heel mooi onafgewerkt, of afgewerkt met de kartelschaar.
Gebruik geen ovelockmachine, het voetje van de overlockmachine transporteer de stof slecht.
>
>
Tip 6: Strijk niet of héél voorzichtig

Met een te heet strijkijzer kan je de goede kant van imitatieleer smelten of verbranden. Zet je stoomstrijkijzer op de wolstand en gebruik een persdoek of katoenen doek als je het kledingstuk wil persen of strijken. Strijk zoveel mogelijk op de binnenzijde van je kledingstuk en vermijd stoom!
>
>
Hopelijk hebben deze tips een positieve invloed op je moed om aan de slag te gaan met imitatieleer.
Ben je nog op zoek naar een leuk jasje van imitatieleer? Bekijk dan het patroon A009-Mirjam (Chanel jasje)!

Veel creatief naaiplezier!